Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Değirmençay Mahallesi’ndeki 600 dönümlük yerde Manavşa Arı Merası için çalışmaların devam ettiğini belirterek, “İnanıyorum ki Değirmençay’da dünyanın en hoş balını üreteceğiz” dedi.
Yenişehir’de ziraî kalkınmaya yönelik çalışmalarda bulunmak, bölgedeki üreticilere dayanak vermek ve kaliteli eserleri vatandaşlara ulaştırmak gayesiyle faaliyet gösteren Yenişehir Ziraî Kalkınma Kooperatifinin Olağan Genel Şura Toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Özyiğit’in de katıldığı genel şuradaki seçimde Harun Gökalp başkanlığa seçildi.
Toplantıda konuşan Özyiğit, Değirmençay Mahallesi’ndeki Manavşa Arı Merası için çalışmaların davam ettiğini söyledi. Oluşturacakları arı merasına yılın farklı periyotlarında çiçek açan bitkiler ektiklerini tabir eden Özyiğit, bu sayede arılar yılın 11 ayı polen bulabilme imkanına sahip olacağını kaydetti. Özyiğit, balın yanı sıra propolis ve arı sütü de üreterek markalaştıracaklarını vurguladı.
Kooperatif çatısı altında 3 eser markalaştı
Kooperatif çatısı altında yaptıkları birinci işin Yenişehir’in ziraî eserlerini markalaştırmak ve tüketicilerle buluşturmak olduğunu lisana getiren Özyiğit, Yenişehir Karahacılı Nar Ekşisi, Yenişehir Çavak Portakal Reçeli ve Yenişehir Değirmençay Zeytinyağı’nı markalaştırarak, bu eserlerin patentini aldıklarını belirtti. Bu eserlerin pazarlanması için kooperatif market açtıklarını tabir eden “Kooperatifimizle hem üreticinin emeğini, hem de eserin kalitesini koruduk” diye konuştu.
Yenişehir’de üretilemeye başlanan safranla ilgili de bilgi veren Özyiğit, “Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi’ni hayata geçirdik. Proje ile kentimizde birinci kere safran üretilmesini sağladık. Safranın kilogramı şu anda ortalama 500 ile 600 bin TL ortasında değişiyor. 3 yıldır hasadını gerçekleştiriyoruz ve 4’üncü yılımıza giriyoruz. Safran bitkisinin soğanları da her geçen yıl artıyor. Bu da daha çok üretim manasına geliyor” dedi.
“Üreticilere hakikat bilinen yanlışları anlattık”
Tarımda girdi maliyetlerinin üreticileri sıkıntı durumda bıraktığını belirten Özyiğit, çiftçilerin mali yükünü azaltmak için organik solucan gübresi ürettiklerini ve bugüne kadar 60 bin litrenin üzerinde dağıtım gerçekleştirdiklerini kaydetti. Tarımda hakikat üretim tekniklerinin değerine dikkat çeken Özyiğit, şöyle devam etti: “Bilimden ve teknolojik imkanlardan faydalanmak gerekiyor. Tıpkı vakitte planlı hareket etmek ve tüm süreçleri yakından takip etmek olmazsa olmaz. Bu nedenle Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk. Müdürlüğümüz bünyesinde vazife yapan ziraat mühendislerimiz aracılığıyla ziraî danışmanlık hizmetimizi başlattık. Üreticilerimize ekim ve dikim usulleri, budama, hastalıkla uğraş, gübreleme, sulama ve hasat ile ilgili yerinde bilgiler veriyoruz. Üreticilere yanlışsız bilinen yanlışları anlattık. Klasik sistemleri geride bırakan üreticilerimiz, yanlışsız bilinen yanlışların farkına vardı. Üretimini artırdı, eser kalitesini yükseltti.”
“Yöresel bir arı ırkı oluşturacağız”
Manavşa Arı Merası Projesi hakkında da bilgi veren Özyiğit, “Değirmençay’da orman vasıflı 600 dönüm yerde Türkiye’de bir birinci olacak Manavşa Arı Merası için çalışmalarımız devam ediyor. Bu proje ile hem yöresel bir arı ırkı oluşturacağız, hem de bal, propolis ve arı sütü üreterek markalaştıracağız. Oluşturacağımız arı meramıza yılın farklı devirlerinde çiçek açan bitkiler ektik. Bu sayede arılar yılın 11 ayı polen bulabilme imkanına sahip olacak. Eğitimini almış arıcılarla, toplam 600 kovanda bal üretimini gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki Değirmençay’da dünyanın en hoş balını üreteceğiz” diye konuştu. – MERSİN