1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kurban Bayramı’nda uzmanından sağlıklı tüketim uyarısı

Kurban Bayramı’nda uzmanından sağlıklı tüketim uyarısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BURSA (İGFA) – Durmuş, öncelikle kurbanlık hayvan alırken ‘TÜRKVET’ sistemine kayıtlı ve gerekli sıhhat denetimleri yapılmış hayvanların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Küpe numarası olmayan hayvanların mutlaka satın alınmaması gerektiğini belirten Durmuş, “Büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için ise nakil evrakı mecburidir. Vilayetler ortası sevklerde ise bunlara ek olarak veteriner sıhhat raporu istenmektedir” dedi.

Kurban kısmının Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onaylı kesimhanelerde yahut belediyelerin belirlediği alanlarda, ehil bireyler tarafından hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğinin altını çizen Durmuş, “Kesim sırasında hijyen kurallarına azami dikkat gösterilmeli, kesim yapan bireylerin gerekli esirgeyici ekipmanları kullanması sağlanmalıdır. Cadde, sokak ve park üzere halka açık alanlarda kesim yapmak yasaktır ve bu kurala uymayanlar hakkında yasal süreç başlatılmalıdır” sözlerini kullandı.

Kesim sonrası elde edilen etin korumasının da büyük kıymet taşıdığına dikkat çeken Durmuş, etlerin kesim sıcaklığından süratle soğutulması ve hava alacak halde uygun kaplarda saklanması gerektiğini belirtti. Durmuş, “Parça etler buzdolabında 3-4 gün, kıyma ise 1-2 gün tazeliğini koruyabilir. Daha uzun müddet saklanacak etlerin derin dondurucuda koruma edilmesi gerekmektedir. Dağıtılacak etlerin de soğuk zincir kırılmadan en kısa müddette gereksinim sahiplerine ulaştırılması büyük kıymet taşımaktadır” dedi.

PİŞİRME KRİTİK ROL OYNUYOR

Et tüketiminde pişirme tekniğinin de sıhhat açısından kritik rol oynadığını vurgulayan Durmuş, “Etler, merkez sıcaklığı 70°C’ye ulaşana kadar pişirilmeli, çiğ et ile temas eden yüzeyler güzelce temizlenmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır. Pişmiş etler bekletilmeden tüketilmeli, artan kısımlar buzdolabında saklanmalıdır” diye konuştu.

Bayram müddetince istikrarlı ve sağlıklı beslenmenin kıymetine de değinen Durmuş, şunları söyledi: “Bayramlarda çok şekerli, yağlı ve proteinli besinlerin tüketiminden kaçınmak, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak ismine çok kıymetlidir. Bilhassa kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın beslenme konusunda daha dikkatli olması gerekmektedir.”

Durmuş kelamlarını şöyle tamamladı: “Bayram, sevdiklerimizle bir ortaya gelmek, kucaklaşmak demektir. Lakin bu yıl, hepimizin sıhhati için teması minimumda tutmak ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymak zorundayız. Bu güç günleri dayanışma içinde atlatacağımıza inanıyorum. Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı samimiyetle kutluyor, sağlıklı ve huzur dolu bayramlar diliyorum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kurban Bayramı’nda uzmanından sağlıklı tüketim uyarısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Habernaz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin