Isparta’da hasadı yapılan karanfiller, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kentte 2 bin dekar alanda bu yıl yaklaşık 300 milyon kısım karanfil üretimi hedefleniyor.
Türkiye’de gül, lavanta, kiraz, domates üzere eserlerle güçlü bir tarım altyapısına sahip olan Isparta’da karanfil üretimi de gerçekleştiriliyor. Isparta merkeze bağlı Deregümü köyü ve Çünür Mahallesi’nde bulunan seralarda yetiştirilen karanfiller Rusya, Almanya ve İngiltere üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kentte yayla kaidelerinde her yıl yaklaşık 300 milyon kısım karanfil üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen karanfillerin bir kısmı yurt dışı pazarına gönderilerek ülke iktisadına katkı sağlanıyor.
Karanfil üreticisi Murat Arslan Isparta’da 5 yıldır karanfil üreticiliği yaptığını belirterek, “Çünür Mahallesi’nde 85 dönüm seramızda üretim gerçekleştiriyoruz. Kasım ayında diktiğimiz karanfillerin şuanda hasadını gerçekleştiriyoruz. Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayında karanfillerin dikimini gerçekleştiriyoruz. Diktiğimiz tüm karanfillerin bölümüne başladık. Bu yıl 85 dönüm serada 13 milyon karanfil çiçeği kesmeyi hedefliyorum” dedi. Üretici Arslan geçen yıla nazaran bu yıl karanfil kısım sayılarında artış olduğunu söyleyerek, “Geçen yıla nazaran kol sayımız bu sene daha hoş. İklim koşulları bir de çalışan ailelerimizin, personel sayımızın fazla olması bizi olumlu etkiledi. Bu yıl personel sayımızda da artış var. Yaptığımız iş bize keyif veriyor, çalıştığımız beşerlerle daha toplu bir personellik çıkıyor” dedi.
2 bin dönüm alanda 300 milyon kol rekolte hedefleniyor
Isparta Ziraat Odası ve Ziraat Odaları Birlik Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise bu yıl kentte 2 bin dönüm serada 300 milyon kısım karanfil üretiminin hedeflendiğini söyledi. Selçuk, “Ekim, Kasım ayında dikilen karanfillerin Haziran ayı itibariyle hasadı başladı. Bu yıl 2 bin dönüm alanda yaklaşık 300 milyon kol rekolte beklemekteyiz. Isparta’da üretilen bu karanfiller Rusya, İngiltere ve Almanya üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilerek ülke iktisadına katkı sağlıyor. Bu sıcak havalarda üreten, ülke iktisadına katkı sağlayan her bireye teşekkür ediyorum” halinde konuştu.
Karanfil seralarında 8 yıldır çalışan personel Hatice Çetin ise sabahın erken saatlerinde kesite başladıklarını söyledi. Çetin, “Sabah saat 6’da bölüme başlıyoruz daha sonra depoda sürece sürecini gerçekleştiriyoruz. Gün içerisinde biraz dinlendikten sonra tekrardan bölüme devam ediyoruz. Bu işin biraz zorlukları da var tabi tıpkı vakitte konut hanımıyım. Hem evimle ilgilenip hem de çalıştığım için bazen zorlanıyorum ancak bir bayan olarak kendi maddi gelirimi sağladığım için gurur duyuyorum” sözlerini kullandı.
Tek tek kesilen karanfiller itinayla paketlenerek yurt dışına gönderime hazır hale getiriliyor. – ISPARTA