1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Anız Yangınlarıyla İlgili Açıklamalarda Bulundu

Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Anız Yangınlarıyla İlgili Açıklamalarda Bulundu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Araban ilçesinde hasat sonrası anız yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Araban Ovası’ndaki 87 bin dekar alanda buğday, 22 bin dekar arpa olmak üzere toplam 109 bin dönüm hububat ekili alanda yapılan hasat sonrasında yakımına başlanan anız yangınlarıyla ilgi olarak yazılı açıklamada bulundu.

“Yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi ziyanlara neden olmaktadır”

Altun, “Bölgemizde, hububat hasadından sonra ikinci eser ekimi için kısa müddette toprak hazırlığını tamamlandı. Toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla gayret edildi. Yabancı ot denetimi ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir bedel taşımadığı kanıları ve birden fazla vakit bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve güç iletim sınırlarının yanması. Sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması. Hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması. Yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim ünitelerinin yanması üzere birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemiz ve Araban Ovası’nda anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi ziyanlara neden olmaktadır. Anız yakmanın ziyanları yalnızca bunlarla hudutlu değildir” dedi.

“Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta”

Anız yakmanın sayısız zararlarından kimilerini anlatan Altun, “Anız yangınları toprak içerisindeki yararlı canlıların ve topraktaki organik hususun yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin unsurları azalmakta ve vakitle toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız vakitle verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en bedelli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal istikrar bozularak ziyanlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin gerisinde bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak yahut ahırlarda altlık olarak kullanılabilir yahut endüstride kağıt ve karton üretiminde kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu halde bir toprak sürece ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok yarar sağlar ve anız yakmanın doğuracağı ziyanlar da önlenmiş olur. Anızın yakılmayıp toprağa karıştırılması ile toprağın organik husus içeriği artar, toprakta bitkiye yarayışlı besin hususları artar, erozyona karşı toprak direnci artar, toprakta tutulan su ölçüsü artar böylelikle bitkiler kuraklıktan daha az etkilenirler. Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılması yasaktır” diye konuştu. – GAZİANTEP

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Anız Yangınlarıyla İlgili Açıklamalarda Bulundu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Habernaz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin