1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Antalya Ticaret Borsası Başkanı: Türk Mutfağı Ekonomiye Kazandırılmalı

Antalya Ticaret Borsası Başkanı: Türk Mutfağı Ekonomiye Kazandırılmalı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, coğrafi işaretli eserlerin yüzde 91’inin gastronomi ile ilgili olduğunu belirterek, başta turizm olmak üzere güçlü ve esaslı mutfak kültürünün iktisada kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Lideri Ali Çandır, 21-27 Mayıs tarihlerinin Türk Mutfağı Haftası olarak kutlandığını belirterek, gastronomi ve coğrafik işaretler konusunda açıklamada bulundu. Bu yıl Türk Mutfağı Haftası’nın “Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Sağlıklı, Klasik, Atıksız” ana temasıyla kutlandığını belirten Çandır, kadim Anadolu mutfağının zenginliklerine dikkat çekti.

“Gastronomi turizminin katma bedeli yüksek”

Gastronominin, turizm, iktisat, coğrafya, antropoloji üzere birçok alana dokunduğunu ve ehemmiyetinin gün geçtikçe arttığını kaydeden Çandır, “Gastronomi turizmi, konaklama turizmine nazaran yüzde 40 daha fazla katma bedel sağlar. Türkiye’ye gastronomi tecrübesi için gelen turistlerin harcamaları ise yalnızca konaklama gayeli gelenlerin harcamalarından yüzde 50 daha fazladır. Dünya turizm rotalarında coğrafik işaretli eserler ve gastronomi tipleri giderek daha fazla kıymet kazanmaktadır. Bu kapsamda, ülkemiz memleketler arası bir coğrafik işaret merkezi olma yolunda çalışmalı ve eserlerin öykülerini öne çıkarmalıyız” diye konuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından bin 584 eserin coğrafik işaret ile tescillendiğini, bu eserlerin yüzde 91’inin gastronomi ile ilgili olduğunu bildiren Ali Çandır, tescilli eserlerin yüzde 28’inin yemek, yüzde 21’inin tarım eserleri, yüzde 21’inin hamur işleri ve tatlılar, yüzde 21’inin ballar, çikolatalar, peynirler ve yağlardan oluştuğunu kaydetti. Çandır, tescil süreci devam eden 641 müracaatın yüzde 91’inin de tekrar gastronomi ile ilgili olduğunu söyledi.

Coğrafi işarette TOBB gayreti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı oda ve borsalar olarak lokal pahalar ve lezzetleri korumak için tescil ettirdiklerini, eserlerin yüzde 39’una oda borsalar tarafından coğrafik işaret tescili alındığını belirten Çandır, “TOBB’un ağır çabalarıyla, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde coğrafik işaret ile tescilli eser sayısı 21’e ulaşmıştır. 7’si ilan evresinde olmak üzere, toplam 51 müracaatın süreçleri ise devam etmektedir” dedi.

Antalya’nın 1’i halı, 16’sı gastronomi ile ilgili olmak üzere coğrafik işaretli 17 eseri olduğunu kaydeden Ali Çandır, bu eserlerin 11’inin Antalya’daki oda ve borsalar tarafından tescil ettirildiğini söyledi. Çandır, Antalya Ticaret Borsası olarak, Antalya tavşan yüreği zeytini ve Korkuteli karyağdı armuduna coğrafik işaret tescili kazandırdıklarını belirterek, “Ülke genelinden gelen dayanak taleplerine olumlu karşılık vererek birçok eserin coğrafik işaret ile tescillenmesine katkı sağlıyoruz” dedi.

YÖREX ivme kazandırdı

Başkan Çandır, bu yıl 13’üncüsü 9-13 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Yöresel Eserler Fuarı YÖREX’in yöresel eserlerin tescili ve iktisada kazandırılmasında önemli katkı sağladığına vurguladı. Ali Çandır, “Yöresel Eserler Projemiz ile Anadolu’nun kıyıda köşede kalmış yöresel eserlerinin iktisada kazandırılması ve katma kıymetli bir hale gelmesi için çalışıyoruz” dedi. – ANTALYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Antalya Ticaret Borsası Başkanı: Türk Mutfağı Ekonomiye Kazandırılmalı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Habernaz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin